26 مرداد 1399 - 17:30

نامه‌ای به قالیباف درباره "آینده دهشتناک جمعیت ایران"

رئیس انجمن علمی مطالعات خانواده در ایران به‌بهانه "روز خانواده و تکریم بازنشستگان" ذیل نامه‌ای خطاب به ریاست مجلس شورای اسلامی با اشاره به کاهش جمعیت ایران، توصیه و هشدارهایی را مطرح کرده است.
کد خبر : 7115

پایگاه رهنما:

 

امروز 25 ذی‌حجه با عنوان "روز خانواده و تکریم بازنشستگان" نام‌گذاری شده است؛ در زمان حاضر کاهش آمار ازدواج و عدم تمایل به فرزندآوری میان زوج‌ها، معضلاتی هستند که کشور را در سراشیبی کاهش و سالمندی جمعیت قرار داده‌اند؛ با این حال تاکنون در این رابطه اقدام درخوری از طرف دولت، مجلس و قوه قضاییه صورت نگرفته است؛ برای مثال قانون تسهیل ازدواج جوانان از سال 84 به تصویب مجلس درآمده اما تاکنون هیچ کدام از مفاد آن از سوی دولت اجرایی نشده است! همین‌طور "طرح جامع جمعیت و تعالی خانواده" را داریم که در دو دوره گذشته مجلس به آن رسیدگی نشده است.

در این رابطه حسن ناصری‌پور، رئیس انجمن علمی مطالعات خانواده در ایران در نامه‌ای خطاب به ریاست مجلس شورای اسلامی با اشاره به بی‌توجهی مسئولین، توصیه و هشدارهایی را در حوزه تحول راهبردی خانواده یادآور شده است:

جناب آقای دکتر قالیباف

ریاست محترم مجلس شورای اسلامی

با سلام و احترام و نیز تبریک به‌مناسبت روز خانواده محضر حضرتعالی، به استحضار می‌رساند در مقطع بسیار مهم کنونی که بحمدالله با روی کار آمدن مجلسی انقلابی متشکل از مدیران متبحر و عملگرای نظام بار دیگر بارقه‌های امید را در دل‌های مردم متجلی ساخته است، انجمن علمی مطالعات خانواده در ایران، حسب تکلیف و مسئولیت اجتماعی، توصیه‌ها و هشدارهایی را در حوزه تحول راهبردی خانواده به محضر جنابعالی و همه دلسوزان نظام و انقلاب یادآور می‌گردد.

در طول یک دهه اخیر علی‌رغم تأکیدات مقام معظم رهبری، مبنی بر تدوین قوانین حمایتی و برنامه‌های راهبردی در جهت افزایش جمعیت کشور، به‌ویژه منویات معظم‌له در سی و یکمین سالگرد ارتحال حضرت امام(ره) در چهاردهم خرداد با این مضمون هشدارگونه که "در زمینه مسائل خانواده به‌معنای واقعی باید تحول ایجاد کنیم. امروز خبرها و گزارش‌های متقن به ما می‌گوید کشورمان به‌سرعت به‌سمت پیری پیش می‌رود، این خیلی خبر دهشتناک و بدی است"؛ حال با این تأکیدات، متأسفانه با بی‌توجهی مسئولین، امروز در شرایطی قرار داریم که هرم جمعیتی در خوشبینانه‌ترین حالت طی 7 سال آتی و در بدبینانه‌ترین حالت در 4 سال آینده وارونه و ایران از کشوری نسبتاً جوان به کشوری میانسال و پیر مبدل خواهد شد. این معضل بزرگ و چالش اساسی، محتوم به تحمیل هزینه‌های گزافی به کشور خواهد بود، هزینه‌هایی در ابعاد امنیتی، اقتصادی و سلامت که بی‌شک جنابعالی به دامنه و تأثیرات آنها واقفید.

عدم تمایل به فرزندآوری در میان خانواده‌ها، به‌خصوص در میان زوج‌های جوان، تابع عوامل گوناگون و پیچیده‌ای است که می‌توان آنها را در سه گروه عوامل اجتماعی، فرهنگی و اقتصادی دسته‌بندی کرد. متأسفانه باید گفت "فرزند کمتر" یک باور نهادینه‌شده در زوجین می‌باشد، لذا تغییر این باور نیازمند یک حرکت منسجم و همه‌جانبه از سوی تمامی دستگاه‌های مرتبط می‌باشد،

اگرچه با وجود فشارهای اقتصادی و محدودیت‌های موجود در کشور و زمینه‌‌هایی که برای توجیه غفلت مسئولین فراهم آمده، نمی‌توان انتظار داشت که مسئولین چنین ضرورتی را در اولویت برنامه‌های خود قرار دهند. به‌طور حتم با تبیین تبعات این چالش، هزینه‌های مرتبط و موانعی که توسعه کشور در سال‌های آینده با آن مواجه خواهد بود؛ می‌توان راهکارهایی متناسب با شرایط خطیر کنونی تدوین و اجرایی نمود.

از جنابعالی به‌عنوان یکی از مدیران شاخص جهادی، تقاضا داریم که از همه امکانات، توان و قدرت جایگاه ریاست مجلس در جهت رفع این نقصان اقدام عاجل صورت پذیرد. شایسته است به‌قید فوریت نسبت به تشکیل کارگروهی با حضور اساتید و کارشناسان مجرب این حوزه و مسئولین نهادهای دولتی و... با اختیارات ویژه جهت تصویب مجموعه قوانین و راهکارهایی در جهت پیشگیری از بحران جمعیت و نیز احیای اصل دهم قانون اساسی اقدام فرمایید، بحرانی که به‌طور حتم با تدوین قوانین و اجرای صحیح و نظارت دقیق به‌میزان قابل‌توجهی قابل پیشگیری خواهد بود.

در پایان، ضمن قدردانی از حسن توجه جنابعالی، انجمن مطالعات خانواده در ایران، آمادگی خود را در جهت هر گونه اقدام حمایتی در حوزه‌های نرم‌افزاری و پژوهش‌محور اعلام می‌دارد.

منبع: تسنیم

ارسال نظرات